לא אחת עסק מדור זה באחריות הקיבוץ לבטיחותם של המבקרים בשטחו. נושא זה רלוונטי לקיבוצים רבים הנוהגים לערוך בשטחם פעילויות חברתיות מגוונות. במסגרתן מוזמנים מבקרים רבים לשטח הקיבוץ. מצב זה מחייב את הקיבוץ, כאחראי על השטח, בחובות זהירות כלפי המבקרים. מצאתי לנכון להאיר עינכם לפסק דין שניתן ממש לאחרונה בבית משפט השלום בנצרת* ועסק בנושא זה.
תיאור מקרה – קרקע מרמ"י.
באותו עניין התקשרה רשות מקרקעי ישראל (להלן: "רמ"י") עם קיבוץ גלעד בחוזה לחכירה לדורות. לפיו חכר הקיבוץ מרמ"י מקרקעין והשתמש בהם כמכלאת שדה לעדר הבקר שבבעלותו. בתוך אותם מקרקעין קיימת דרך מרעה מעפר. המשמשת, בין השאר, כמסלול מסומן לטיולי אופניים.
טיול אופניים.
בכתב התביעה טען התובע כי בתאריך 13.11.04 רכב על אופניו במסגרת טיול אופניים עם בני משפחתו וחברים. במקום היה מתוח חוט תיל בין שני עמודי ברזל שעמדו בצידי השביל מבלי שניתן היה להבחין בחוט. התובע רכב ראשון בירידה ונתקל עם אופניו בחוט התיל, מבלי שהייתה לו אפשרות לראות את חוט התיל לפני היתקלו בו. כתוצאה מהתקלות התובע בחוט התיל, עף התובע מהאופניים למרחק רב ונפל בעוצמה רבה על השביל. בתאונה נגרמה לתובע פגיעה רב-מערכתית ובמהלכה ספג חבלות קשות במרבית אבריו. ובעיקר בראשו, בכל גפיו ובגב התחתון. כמו-כן נתעלפה הכרתו נוכח עוצמת הפגיעה.
אחריות לתאונה ולנזקי הגוף.
התובע טען כי הקיבוץ, כמחזיק הקרקע, ורמ"י כבעליה, אחראים לתאונה ולנזקי הגוף. שנגרמו לו כתוצאה מרשלנותם.
דיון – חובת זהירות.
בפסק דינו שב ומדגיש בית המשפט כי מחזיק או בעלים של מקרקעין נושא בחובת זהירות למבקרים בהם. וכן נושא בחובה לנקוט כלפי המבקרים בהם בזהירות סבירה למען ביטחונם ושלומם. המחזיק/הבעלים חייבים להזהיר את המבקרים במקרקעין בפני סכנות הכרוכות בשהותם ושימושם בהם והצפויות להם. ולפקח על המקרקעין והשימוש בהם בדרך המגינה על ביטחונם ושלומם של המבקרים בהם. חוסר אזהרה ופיקוח מתאימים, כשהם מתחייבים לפי נסיבות העניין, מהווה רשלנות. מצד המחזיק או הבעלים של המקרקעין. זאת ועוד, חובת הזהירות של המחזיק או הבעלים של המקרקעין טומנת בחובה, בין היתר. החזקת המקרקעין במצב שאינו מהווה סכנה לאדם המבקר בהם ולסביבה; וידוא איסור כניסה למקרקעין שיש בהם מפגעים בטיחותיים; ונקיטת כל האמצעים הסבירים לשם הסרת המפגעים הבטיחותיים שבמקרקעין. מחזיק או בעלים של מקרקעין חייב, אפוא, לנקוט אמצעי זהירות המתחייבים, לפי נסיבות העניין. במטרה להרחיק כל סכנה אפשרית אשר ניתן לצפותה. וככל שהשימוש במקרקעין מסוכן יותר, עליו לנקוט אמצעי זהירות מוגברים.
התרשלות הקיבוץ.
לעניין התרשלות הקיבוץ מציין בית המשפט תחילה כי הקיבוץ החזיק והשתמש במקרקעין כמנהג בעלים. הוא בעל השליטה והפיקוח עליהם. במסלול הטיולים היה מצוי מפגע בטיחותי (חוט התיל שנקשר מצדו לעמוד ברזל ומצד האחר הונח על הדרך). המדובר במפגע בטיחותי מסוכן מאוד. הקיבוץ לא הזהיר את המבקרים במקרקעין בפני הסכנות הכרוכות במפגע הבטיחותי. ולא פיקח על המקרקעין והשימוש בהם בדרך המגינה על ביטחונם ושלומם של המבקרים בהם ובכללם התובע. לפיכך, נקבע כי מדובר בהתנהגות, במעשה ובמחדל, חמורה ומסוכנת עד למאוד.
בהתנהגות זו התרשל הקיבוץ כלפי התובע וגרם לתאונה ולנזקי הגוף הנתבעים. יתרה מכך, נקבע כי מדובר ברשלנות רבתי. בשעה שהקיבוץ נמנע מלנקוט אותם אמצעי זהירות שאפילו רשלן היה נוקט אותם.
חכירה לדורות מרמ"י.
לעניין התרשלות רמ"י נקבע כי התובע לא הוכיח כדין את עילת התביעה כנגד רמ"י. קק"ל היא הבעלים הרשום של המקרקעין, אך לא מחזיקה בהם. כך מנהלת רמ"י כ- 93% ממקרקעי ישראל. קיים לרמ"י קושי מעשי רב בפיקוח פיזי ושליטה על כל אתר ואתר שבבעלותה. במקרה זה, הפיקוח והשליטה על המקרקעין הועברו לפי חוזה החכירה לפתחו של הקיבוץ, והוא נהג בהם בפועל מנהל בעלים. בנסיבות העניין, בעלותה של רמ"י הינה בעלות מופשטת בלבד ואין לצפות ממנה לפיקוח ושליטה על המקרקעין.
סיכון מבקרים בקיבוץ.
בית המשפט קבע כי התרשלות הקיבוץ היא שגרמה לתאונה ולנזקי הגוף שנגרמו לתובע בגינה. לפיכך, מתקיים קשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין ההתרשלות לנזק. המבחן הנוהג בעניין זה הוא מבחן "הצפיות", במסגרתו נשאלת השאלה אם המזיק כאדם סביר צריך היה לצפות שהתרשלותו תביא לנזקו של התובע. במקרה זה נקבע כי הקיבוץ, שנהג במקרקעין מנהג בעלים, צריך היה לצפות שהתרשלותו תביא לנזקיו של התובע.
*ת"א (שלום-נצ') 4028-02-09 פאיירמן ואח' קיבוץ גלעד ואח', בפני כב' השופט הבכיר שכיב סרחאן (פורסם בנבו, 8.2.2016).
המידע המופיע הוא כללי בלבד ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. הכותבת לא ייצגה מי מהצדדים אלא אם כן נכתב אחרת.
* "איילת רייך – משרד עורכי דין, נוטריון וגישור" מתמחה בקיבוצים, מושבים, תאגידים, בתחום המסחרי-חקלאי-מינהלי וענף הלול על כל שלוחותיו. עו"ד איילת רייך-מיכאלי משמשת כבוררת וכמגשרת במחלוקות.
* אנו מזמינים אתכם לעקוב אחרינו בפייסבוק: "איילת רייך – משרד עורכי דין נוטריון וגישור".