לוגו איילת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

זהות ועדים באגודות שיתופיות

ועדים

 

ועד יישוב.

ביישובים שיתופיים רבים קיימת זהות ועדים בין הרכב האנשים המכהנים בוועד האגודה השיתופית לבין אלו המכהנים בוועד המקומי שבתחומו פועלת אותה אגודה שיתופית. מבקר המדינה פירסם דו"ח על השלטון המקומי לשנת 2009 (להלן: "דו"ח המבקר") ביום 13.10.10. בדו"ח הוא מתח ביקורת קשה על התנהלות הועדים המקומיים במועצות האזוריות. בין שאר הנושאים הוא נגע בסוגיית "זהות הוועדים". ראיתי לנכון להביא בפניכם בתמצית את הוראות הדין והפסיקה. וכמו כן את שכתב המבקר בדו"ח זה.
בראש ובראשונה יש לדעת, כי הזהות האנושית שבין שני הוועדים, אינה גורעת מכך, כי אלו שני גופים שונים ונפרדים מהבחינה המשפטית.

 

מועצות איזוריות.

את עקרון זהות הועדים מגדיר סעיף 91(א) לצו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות) התשי"ח. – 1958 (להלן: "הצו"). הצו קובע כי: "מי שמכהנים בישוב שיתופי, במועד פלוני, כחברי ועד ההנהלה של האגודה השיתופית להתיישבות חקלאית של הישוב… יכהנו גם כחברי הועד המקומי של הישוב".
מקריאת הסעיף הנ"ל עולה, כי עקרון זהות הוועדים חל רק על אגודה שיתופית חקלאית. בדו"ח המבקר הוא מתח ביקורת על אגודות קהילתיות, שאינן אגודות חקלאיות, בהן מכהנים חברי וועד ההנהלה גם כחברי הועד המקומי. מבקר המדינה העיר למשרד הפנים, כי עליו למנוע מצב זה.

 

ועד מקומי.

יודגש, כי הצו מונה מקרים בהם יש לצרף לוועד המקומי גם נציגים של בוחרים שאינם חברי האגודה השיתופית. כן מונה הצו מקרים בהם, למרות עקרון זהות הוועדים, יש לקיים בחירות לוועד המקומי של יישוב שיתופי. (למשל: כאשר מספר הבוחרים שאינם חברי האגודה השיתופית, עולה על מספר הבוחרים חברי האגודה השיתופית).
חשוב לדעת, כי גם במצב בו נשמר עקרון זהות הוועדים זהות זו באה לידי ביטוי בהרכב האנושי של שני הגופים. ותו לא. 

בעניין זהות ועדים.

בעניין זהות ועדים כבר קבעה הפסיקה[1], כי וועד ההנהלה והוועד המקומי משמשים כשני אורגנים משפטיים שונים. הם נפרדים מבחינת התפקידים, במהותם ובהיקפם, המוטלים על כל אחד מהם. וכן הם נפרדים מבחינת מיקומם במערכת הנורמות המשפטיות. משמעות האמור הינה כי, בין היתר, הוועד המקומי מנותק מהאסיפה הכללית של האגודה. והוא בוודאי אינו כפוף לה. כל כוחו ופעילותו באים מכח הוראות הצו ומכוחן בלבד.
בדו"ח המבקר הוא שם דגש על כך, כי הוועד המקומי ביישוב שיתופי הוא גוף ציבורי. ככזה הוא אחראי לניהול ענייניו המוניציפאליים של היישוב על פי הוראות הצו, וסמכותו פרושה על כל תושביו. לעומתו, האגודה החקלאית היא גוף פרטי. ייעודה, מטרותיה ותפקידיה של האגודה החקלאית כפופים להוראות פקודת האגודות השיתופיות ולתקנון האגודה. סמכותה של האגודה החקלאית חלה על חבריה.

 

מיסים מוניציפליים.

מבקר המדינה מוסיף ומדגיש את משמעות היותו של הוועד המקומי גוף משפטי נפרד מהאגודה החקלאית. ככזה, עליו לנהל, בין היתר, מערכת הנהלת חשבונות נפרדת מזו של האגודה החקלאית. כמו כן עליו להיות בעל חשבון בנק נפרד ולהגיש דו"ח כספי נפרד על פעילותו. בנוסף, במצב שהוועד המקומי מעוניין שגוף אחר, לרבות האגודה החקלאית, ייתן שירותים מוניציפאליים ביישוב במקומו, עליו להתקשר עם אותו גוף על פי הכללים שקבע הצו. דו"ח המבקר מותח ביקורת על כך, כי ביישובים רבים זהות הוועדים באה לידי ביטוי לא רק במבנה האנושי. אלא גם בתפקוד הוועדים.

לאור כל שפירטנו אנו ממליצים לכם לבחון את התנהלות וועד האגודה והוועד המקומי בתחום מושבכם. אנו נעמוד לרשותכם בנושא, ובכלל.

 

 


[1] בגצ 921/89 אברהם נחום נ' רשם האגודות השיתופיות פ"ד מד(1) 516 (1990).

 

 

* המידע המופיע הוא כללי בלבד. ואין בו בכדי להוות חוות דעת או ייעוץ.

 

 

= "איילת רייך – משרד עורכי דין, נוטריון וגישור". מתמחה בקיבוצים, מושבים, אגודות שיתופיות, תאגידים. בתחום המסחרי-חקלאי-מינהלי וענף הלול על כל שלוחותיו. עו"ד איילת רייך-מיכאלי משמשת כבוררת וכמגשרת במחלוקות.

 

* הכותבת לא ייצגה מי מהצדדים אלא אם כן כתבנו אחרת.

 

* אנו מזמינים אתכם לבקר באתר האינטרנט שלנו: WWW.AYELET-RAICH.CO.IL. ולעקוב אחרינו בפייסבוק: "איילת רייך – משרד עורכי דין נוטריון וגישור".

שיתוף:

תוכן העניינים

חדש

פוסטים קודמים

אחריות לנפילה בשטח הקיבוץ

שאלה: הנני חבר קיבוץ, האם אני זכאי לפיצויים מהקיבוץ בגין נזקי גוף שגרמה לי נפילה בשטח המשק?   תשובה: במקרה דומה לשאלתך דן ממש לאחרונה

העסקת ילדים ונוער
העסקת ילדים ונוער

חופשת הקיץ החלה. ושוב קמה ועלתה בקרב לקוחותינו השאלה. בעניין ואופן ההעסקה של ילדים ובני נוער במהלך החופשה. לפיכך, בחרנו להביא בפניכם באופן תמציתי את הדינים

Call Now Button