לוגו איילת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חיובי ארנונה במושבים

לאור פניות למשרדי לטיפול בחיובי ארנונה במטרה להפחיתם, ראיתי לנכון להקדיש את מדורי ליתן רקע תמציתי בנושא זה.

ארנונה.

ראשית אציין, כי מטרת התשלום היא לממן את הפעילויות השונות של המועצה האזורית. כסים עליהם מוטל מס זה הם: בנין, אדמה חקלאית, וקרקע תפוסה. החיוב הינו שנתי, לתקופה שבין ה- 1 בינואר ל- 31 בדצמבר לאותה השנה. על מנת להקל על התושבים רשאיות המועצות האזוריות לאפשר הסדרי תשלום שונים, לתקופה שלא תעלה על שנה ממועד החיוב. (כגון, תשלום דו חודשי, או תשלום על פי הוראת קבע). תשלום לפי הסדר כאמור, מחייבים בהפרשי הצמדה בלבד. תשלום שלא שולם תוך שלושים יום מהמועד שקבעו לתשלומו, ובכלל זה אי תשלום כאמור לפי הסדר תשלומים – מחייבים בתוספת תשלומי פיגורים.

 

ועד מקומי.

במועצה אזורית הארנונה מוטלת על ידי המועצה. אך הוועד המקומי רשאי, באישור המועצה, להטיל ארנונה במקביל לזו של המועצה, על הנכסים המצויים בתחומו. את התשלום מחשבים בהתאם לשטח הנכס במכפלת התעריף שקבעו. את גובה הארנונה שהטילה המועצה האזורית, בתוספת זו שהטיל הוועד, הגביל המחוקק. זו לא תפחת מתעריף המינימום ולא תעלה על התעריף המרבי שנקבע בחוק. כל אלה כתובים בתקנות הסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות), תשס"ז-2007

סיווגי ארנונה.

בתקנות קבעו גם 12 סיווגים עיקריים לקביעת תעריפי התשלום, ומהם נגזרים סיווגי המשנה. לדוגמה, בית קפה הוא תת סיווג של הסיווג משרדים שירותים ומסחר. בקביעת התעריף מתחשבים בארבעה קריטריונים עיקריים: 1. סוג הנכס (למשל- בנין, קרקע חקלאית, קרקע תפוסה). 2. שטחו במ"ר. 3. סוג השימוש (למשל- מגורים, מסחר, משרדים). 4. האזור של הנכס. (למשל- שכונת יוקרה, אזור מסחרי מפותח. או שכונה בה גרים תושבים בעלי אפיון סוציו-אקונומי נמוך). לקביעת סיווג הנכס השלכה ישירה על גובה התעריף בו יחייבו את הנכס.

 

חוק הסדרים במשק המדינה.

חוק הסדרים במשק המדינה (היטלים וארנונה), תשנ"א-1991 קובע כי הארנונה תחושב, בין היתר, בהתאם לשימוש הנעשה בנכס. כאשר לכל רשות ישנו צו ארנונה המכיל בתוכו את סיווגי השימוש השונים והתעריפים בהם יחויבו הנכסים. בצווי הרשויות מצויים סיווגים ספציפיים כגון: בית אבות, חניה, בית מלון וכד'. וברשויות מסוימות ישנו סיווג נוסף שהוא סיווג שיורי, המהווה מעין "סעיף סל" הנועד להכיל בתוכו נכסים שאין להם סיווג ספציפי. זאת במטרה שכל נכס יוכל להיכנס תחת סיווג כלשהו, ויחויב בהתאם לסיווג שנקבע לו. ברשויות בהן קיים הסיווג השיורי, עלול להיווצר מצב בו ניתן לייחס לנכס גם סיווג ספציפי וגם סיווג שיורי. משמעות הדבר היא, כי הסיווג השיורי הינו לרוב סיווג בעל תעריף גבוה יותר מהתעריף שנקבע לסיווג הספציפי. משכך, הרשויות בוחרות לרוב לסווג את הנכס על פי הסיווג השיורי.

 

אדמה חקלאית.

פן נוסף לבעיית סיווג הנכס, אשר יובא לשם ההמחשה בלבד ועל קצה המזלג, הוא סוגיית האדמה החקלאית. כאמור, אדמה חקלאית היא אחד מסוגי הנכסים החייבים בארנונה. בעקבות השינויים שחלו בענפי החקלאות, נוצר מצב מיוחד בו הופסק השימוש באדמות שייעודן התכנוני הוא לשימוש חקלאי. או לחילופין, נעשה בהן שימוש שאינו תואם את ייעודן התכנוני.

 

הנחה בארנונה.

עוד יצוין, כי ניתן להעניק הנחה סוציאלית במיסי הארנונה בהתאם להוראות הדין. ביניהן: מבחן הכנסה, נכות ומעמד של אזרח ותיק. נישום הזכאי לשתי הנחות או יותר, יהיה זכאי להנחה אחת בלבד, הגבוהה מביניהן. בדירה בה מתגוררים שני תושבים הזכאים להנחות שונות, תהיה הזכאות להנחה אחת בלבד, הגבוהה מביניהם.

לסיום אציין כי לצורך טיפול בנושא חיובי ארנונה והפחתתם נדרש ידע ובקיאות בתחום. אנו סבורים כי נכון לבחון את חיובי הארנונה מעת לעת. הדבר העשוי להוביל להפחתה משמעותית בחיובי הארנונה.

 

 

* המידע המופיע הוא כללי בלבד ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך.

* "איילת רייך, משרד עורכי דין, נוטריון וגישור". מתמחה בקיבוצים, מושבים, תאגידים, בתחום המסחרי-חקלאי- מינהלי וליטיגציה.

* אנו מזמינים אתכם לבקר באתר האינטרנט שלנו: WWW.AYELET-RAICH.CO.IL.

ובפייסבוק: "איילת רייך – משרד עורכי דין נוטריון וגישור". 

שיתוף:

תוכן העניינים

חדש

פוסטים קודמים

התנגדות להקמת רפת בטענת מטרד

שאלה: הנני חבר מושב. ולאחרונה הגשתי לועדה המקומית בקשה למתן היתר לבניית רפת. ההיתר תואם את התוכנית החלה על המושב. אולם מספר חברי מושב הגישו

הסבת שימוש בנכס בקיבוצים

בקיבוץ פלוני התפנה מבנה ציבור והקיבוץ רוצה לבצע שימוש בנכס. הקיבוץ מבקש להפכו לדירת מגורים לאחר שישפץ את המבנה שיפוץ פנימי. האם הדבר אפשרי? נתחיל

Call Now Button