לוגו איילת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

החוק ל- צמצום השימוש במזומן / איילת רייך-מיכאלי, עו"ד

ביום 12.3.2018 אישרה מליאת הכנסת את חוק בנושא צמצום השימוש במזומן, תשע"ח-2018. חוק זה הינו תולדה של החלטת הממשלה לאמץ את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן שמונתה במטרה לבחון את הבעיות הנובעות משימוש במזומן וכן בשיקים סחירים, ולגבש מתווה פעולה לצמצום השימוש באמצעים אלה כאמצעי תשלום במשק הישראלי. מתווה הפעולה האמור נועד להביא לצמצום תופעת הכלכלה השחורה בישראל, להיאבק בפשיעה ובהלבנת ההון, ולאפשר שימוש באמצעי תשלום מתקדמים ויעילים.


כלכלה שחורה.

עוד נרשם בהצעת החוק כי הכלכלה השחורה בישראל מביאה לאבדן הכנסות ממסים המוערך בהיקף של מיליארדי שקלים חדשים מדי שנה.  צוין כי הנזק למשק ולחברה בישראל מקיומה של כלכלה שחורה אינו מסתכם בהפסד הכלכלי בלבד. כלכלה שחורה פוגעת בלכידות החברתית ובחוסן הלאומי ומערערת את לגיטימיות שלטון החוק וסדרי הממשל. תופעת הכלכלה השחורה מהווה חסם לתחרות חופשית ולצמיחה כלכלית, וגורמת להעדר שוויון בנטל תשלום המסים, אשר מעבר לאי-הצדק הטמון בו, מטיל עול כבד יותר על אזרחים שומרי חוק.

לנוכח חשיבות הדברים אפרט בתמצית את הוראות החוק העיקריות.

תשלומים.

הגבלות על שימוש במזומן- החוק קובע כי בכל עסקה שערכה עולה על 11,000 ₪ (אם מדובר בעוסק) או 50,000 ₪ (אם מדובר במי שאינו עוסק), ייאסר תשלום התמורה במזומן.

שכר עבודה ועוד.

כמו כן אוסר החוק על תשלום במזומן כשכר עבודה, כתרומה או כהלוואה. אם סכום שכר העבודה, התרומה או ההלוואה עולה על סך של 11,000 ₪. כאשר מדובר על תשלום מזומן שניתן כמתנה אין ליתנו או לקבלו אם סכום המתנה עולה על 50,000 ₪.

תיירים.

כאשר מדובר בתייר. סכום השימוש במזומן בעסקה שעושה עוסק עם התייר במסגרת עסקו, מוגבל, נכון להיום, לסך של 2,200 ₪.

קרובי משפחה.

חשוב לציין כי האיסורים הנ"ל לגבי תשלום במזומן אינם חלים על תשלומים בין קרובי משפחה. למעט לעניין שכר עבודה.

סכומים נמוכים.

כמו כן, החוק מגדיר תשלום במזומן:. "סכום המשולם או הניתן במזומן, לפי העניין, למעט סכום הנמוך מבין אלה:. (1) סכום בשיעור של 10% ממחיר העסקה, מסכום המתנה, מסכום התרומה או מסכום ההלוואה. (2) 11,000 ₪ או 50,000 ₪ לפי העניין.
כלומר, אם העסקה נמוכה מסך של 110,000 ₪ או 500,000 ₪, לפי העניין. ניתן לשלם 10% מהעסקה במזומן.

צ'קים.

הגבלות על שימוש בשיקים – בהתאם להוראות החוק חל איסור על עוסק. לקבל, במסגרת עסקו, וחל איסור על אדם ליתן לעוסק, תשלום בשיק בעבור עסקה. או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה. בלי ששם מקבל התשלום בשיק נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין. כמו כן חל איסור על כל אדם שאינו עוסק לקבל או לתת לאדם אחר תשלום בשיק העולה על 5,000 שקלים חדשים. בעבור עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששמו נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין. החוק מוסיף וקובע כי לא יסב אדם שיק ולא יקבל נסב שיק מוסב, בלי ששמו ומספר זהותו של המסב נקובים בשיק. הוראה זו לא חלה על מי שמוסר שיק לבנק, בנק הדואר או בעל רישיון למתן שירותי פיקדון ואשראי.

קנסות.

למפר החוק צפויים עיצומים כספיים בשיעור מהתשלום במזומן, מהתשלום בשיק כדלהלן:.

אם התשלום או השיק הוא עד 25,000 שקלים חדשים – שיעור של 15%; אם
התשלום או השיק הוא מעל 25,000 שקלים חדשים ועד 50,000 שקלים חדשים – שיעור של
20%; אם התשלום או השיק הוא מעל 50,000 שקלים חדשים – שיעור של 30%.

עונשים נוספים.

כמו כן, הפרת חלק מהוראות החוק תהווה עבירה פלילית בצידה קנסות גבוהים. החוק אף קובע כי עונש מאסר שלוש שנים למי שעל מנת להתחמק מהוראות החוק מפצל במרמה. עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה או מתנה או רושם פרטים כוזבים במסמך.

יישום הדרגתי.

מתוך ההבנה כי שיקים סחירים וכסף מזומן מהווים אמצעי תשלום שכיחים. המשמשים חלקים נרחבים באוכלוסייה לפעילות מסחרית שוטפת. כמו גם ההכרה ביתרונותיהם השונים של אמצעי תשלום אלה על פני אחרים. החוק כולל הוראות שנועדו להבטיח יישום הדרגתי של האיסורים וההגבלות שנקבעו בחוק.
כך, המגבלות על שימוש במזומן ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2019. כמו כן נקבע כי ב-9 החודשים הראשונים שבהם יופעל ההסדר, לא יוטל עיצום כספי או קנס. על מי שהפר את המגבלות בפעם הראשונה, וזאת כדי לאפשר לציבור תקופת הסתגלות.

הסכמים למפרע.

עוד חשוב לציין כי החוק אינו חל על הסכמי הלוואה ועסקאות. למעט עסקאות מתמשכות לקבלת שירות או מכר של זכות שכירות, שנכרתו ערב יום התחילה של החוק.

*
המידע המופיע הוא כללי בלבד ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך.

* "איילת רייך – משרד עורכי דין, נוטריון וגישור". מתמחה בקיבוצים, מושבים, תאגידים, בתחום המסחרי-חקלאי-מינהלי וענף הלול על כל שלוחותיו. עו"ד איילת רייך-מיכאלי משמשת כבוררת וכמגשרת במחלוקות.

אנו מזמינים אתכם לבקר באתר האינטרנט שלנו: WWW.AYELET-RAICH.CO.IL. ולעקוב אחרינו בפייסבוק: "איילת רייך – משרד עורכי דין נוטריון וגישור".

שיתוף:

תוכן העניינים

חדש

פוסטים קודמים

הארכת תקופת כהונת ועד הנהלה

שאלה: במושב בו אני מתגורר, החליטה האסיפה הכללית על הארכת תקופת כהונת ועד ההנהלה. האם הדבר חוקי? תשובה: כמי שמלווה באופן שוטף מושבים ובמסגרת זו

תיקון 43 לחוק התכנון והבנייה

שאלה לגבי תיקון 43: מהו תיקון 43 לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965? האם הוא מקנה לוועדות המקומיות סמכויות אוטונומיות לאשר תכנית בינוי? מה נותר בידי הוועדה

Call Now Button