לוגו איילת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

רישום סימן מסחר

עם הפיכתם של קיבוצים רבים לקיבוצים מתחדשים עברה האחריות לפרנסה מהקיבוץ לחבר. בעקבות כך החלו לפרוח יזמויות ובתי עסק שמקימים חברי וחברות הקיבוצים. מניסיוני ומהפניות המגיעות אל משרדי אני למדה שבעלי העסקים הצעירים זקוקים לליווי משפטי. וזאת בעיקר בשלבים הראשונים להתהוות העסק. על מנת ללמוד, להפנים וליישם את הוראות החוק שנועדו להגן על העסק. אחת הפעולות הראשונות והחשובות שיש לבצע בהקשר זה, עם הקמת העסק, הינה "רישום סימן מסחר". ועל כן בחרתי להקדיש את מדורי לנושא זה.

סימן מסחר.

לרוב, החברים מחזיקים בעסק המשווק מוצרים או נותן שירות תחת שם מסחרי מסוים. ו/או "לוגו" ייחודי המופיע על גבי אריזת המוצר המשווק או בפרסומת למתן השירות.
סימן מסחר יכול להיות, לשם הדוגמא: מילים ללא עיצוב (כמו הסימן של בזק). מילים מעוצבות (כמו הסימן של טבע). סמל מסחרי (כמו הסימן של תנובה). ועוד.

זכות שימוש מסחרית.

לשם המסחרי המלווה את המוצר או השירות חשיבות רבה. ולו רק מן הטעם כי עלול להיגרם נזק כלכלי רב אם גוף או אדם אחר ישווק מוצר או יעניק שירות דומה. תחת אותו שם או שם דומה. פקודת סימני המסחר [נוסח חדש] תשל"ב-1972 (להלן: "הפקודה") מסדירה נושא זה. ע"פ הפקודה, רישום סימן המסחר מעניק לבעליו זכות שימוש ייחודית בסימן לגבי סחורות ו/או שירותים שבגינם הוא נרשם. כך מתאפשר לבעלים לבנות לעצמו מוניטין ולהבדיל את עצמו ממתחריו. בנוסף, רישום הסימן משרת גם את הצרכנים ומונע הטעייה.

הפרת סימן מסחר.

הפקודה קובעת כי כל מי אשר יעשה שימוש בסימן המסחר הרשום ייחשב כ"מפר סימן המסחר". הוא יהיה חשוף, בין השאר, לתביעה לקבלת פיצויים בגין הנזק שנגרם לבעל הסימן עקב הפרת סימן המסחר. לא זו בלבד, אלא שהפקודה קובעת כי גם מי אשר יעשה שימוש בסימן הדומה לסימן המסחר הרשום, ייחשב כמפר סימן מסחר. הפסיקה קבעה מספר מבחנים לצורך הכרעה בשאלה האם סימני מסחר דומים. זאת באופן שיטעה צרכן סביר לחשוב ששתי סחורות ממקור שונה נובעות מאותו מקור. דוגמאות למבחנים: מבחן המראה והצליל, מבחן סוג הסחורות, חוג הלקוחות, צינורות השיווק ועוד.

רשות הפטנטים.

על מנת לרשום את השם המסחרי כ"סימן מסחר" יש להגיש בקשה מתאימה לבחינתו של רשם סימני המסחר. בטרם הגשת הבקשה מומלץ לבדוק אם סימן המסחר שבדעתכם לרשום לא נמצא בשימוש אחרים. לצורך כך אפשר לבצע חיפוש עצמי ללא תשלום באמצעות מאגר הנתונים באתר רשות הפטנטים. כמו כן אפשר לבקש חיפוש רשמי בתשלום שיבצעו בוחני המחלקה. תשובה רשמית בכתב תשלח אל המבקש.

חופש העיסוק.

הואיל ורישום הסימן מקנה לבעל הסימן זכות שימוש בלעדית בסימן ובסימן הדומה לו. עולה הצורך לאזן בין זכותו של בעל הסימן להגן על קניינו ועל המוניטין שרכש, לבין אינטרס הציבור לחופש העיסוק ולחופש הביטוי. לפיכך, רשם סימני המסחר נוקט זהירות בתהליך אישור סימן המסחר לרישום. כך למשל, הפקודה קובעת כי הסימן אינו כשר לרישום, אלא אם "הוא: בעל אופי מבחין, שיבדיל אותו מטובין שניתנים על ידי אחרים". כך ככלל לא ירשמו סימן הזהה או הדומה לסימן רשום אחר לגבי אותם טובין או טובין דומים. כמו כן ככלל לא ירשמו סימנים העלולים להטעות את הציבור בדבר מוצאם של הטובין או איכותם. וכן סימנים שמשמעותם הרגילה הינה גיאוגרפית או שם משפחה ועוד.

רישום סימן מסחר.

שימו לב כי עקב ריבוי הבקשות, קיים תור ארוך של בקשות הממתינות לבחינה. (משך העיכוב משתנה ועומד לערך על כ-15 חודשים). לאחר סיום הליכי הבחינה, במידה וזו הסתיימה לשביעות רצון הבוחן, הוא שולח אל המבקש הודעת קיבול. ולאחריה הבקשה תתפרסם ביומן סימני המסחר (חלק הרשומות). אם אין התנגדות תוך שלושה חודשים מיום הפרסום, הסימן יירשם ותשלח אל המבקש תעודת רישום.

ערעור.

במידה וימצא הרשם טעמים שיש בהם כדי לפסול את הסימן לרישום, אזי תישלח למבקש הודעה בכתב המפרטת טעמים אלו. במצב כזה, באפשרותכם להגיש תוך שלושה חודשים תשובה מנומקת בכתב. ולפרט בה את טענותיכם מדוע כשיר הסימן לרישום. לחילופין, תוך אותה תקופת זמן הנכם יכולים להודיע לרשם כי אתם מבקשים להשמיע את טענותיכם בפניו.

רישום סימנים בינלאומיים.

במקרה בו רושמים סימן שלדעת פלוני לא כשיר לרישום אפשר להגיש בקשה לרשם סימני המסחר למחיקת הסימן. וזאת במהלך 5 השנים מהיום בו נרשם. בקשה למחיקת סימן בשל כך שהגישו את הבקשה לרישומו שלא בתום לב, אפשר להגיש בכל עת. עוד  יש לדעת כי רישום סימן מסחר בישראל לא מגן על הסימן במדינות אחרות בעולם. לפיכך, יש להגן על הסימן בכל מדינה בנפרד. ביום 1.9.2010 נכנסה לתוקף הצטרפותה של ישראל לאמנת פרוטוקול מדריד לרישום סימנים בינלאומיים. והחל מיום זה אפשר להגיש באמצעות המשרד הישראלי, בקשה בינלאומית אחת (בהתבסס על בקשה או רישום סימן בישראל). ולבקש באמצעותה לרשום את הסימן בכל המדינות החברות באמנה.

 

* המידע המופיע הוא כללי בלבד ואין בו בכדי להוות חוות דעת או ייעוץ. הכותבת לא ייצגה מי מהצדדים אלא אם כתבנו אחרת.

   = "איילת רייך – משרד עורכי דין, נוטריון וגישור". מתמחה בקיבוצים, מושבים, תאגידים, בתחום המסחרי-חקלאי-מינהלי וענף הלול על כל שלוחותיו. עו"ד איילת רייך-מיכאלי משמשת כבוררת וכמגשרת במחלוקות.

אנו מזמינים אתכם לבקר באתר האינטרנט שלנו: WWW.AYELET-RAICH.CO.IL. ולעקוב אחרינו בפייסבוק: "איילת רייך – משרד עורכי דין נוטריון וגישור".

שיתוף:

תוכן העניינים

חדש

פוסטים קודמים

התערבות בית המשפט בפסק משקם

המשקם קבע כי החבר אינו חב בחוב כספי למושב. האם יתערב בית המשפט העליון בפסק המשקם? משקם. רבים מחברי המושבים הנם צד להליכים המנוהלים בפני

תאונה או תאונת עבודה?

שאלה: חבר קיבוץ נפצע בדרכו למקום העבודה הקיבוץ. האם בהכרח מדובר בתאונת עבודה?   תשובה: בשאלה זו דנו לאחרונה, במסגרת ערעור בבית המשפט המחוזי בחיפה*.

Call Now Button